Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

8.11.06

Výlet do Harrogate

V neděli jsem byl na výletě v Harrogate (www.harrogate.com), nevelkém městečku vzdáleném asi 25 kilometrů od Adel, tedy asi 30 až 40 km od centra Leeds.


Zelená šipečka označuje Adel, kde bydlím

Předně pár poznámek ke krajině v Yorkshiru. Z letadla vypadala krajina plochá, ale není tomu tak. Je bohatě zvlněná, s kopečky a údolíčky. Tvarem trochu připomíná podbeskydí nebo možná spíše Oderské vrchy. Kopečky sice nejsou tak vysoké, ale zato jsou prudší. Krajina je rozdělena mnoha remízky, lesíky a shluky keřů na drobná úhledná políčk, která jsou ještě mnohdy oddělena zídkou. Souvislý pás lesa jsem v okolí neviděl.

Při průjezdu krajinou jsem si všiml několika fungujících hospodářských usedlostí a menších statků, tedy něčeho, co se u nás v ČR moc už nevidí (a když, tak ne několik na tak malé vzdálenosti). Na políčcích a lukách je také často k vidění dobytek, převážně ovce a krávy. Zaujalo mne to, protože je jisté, že v dnešních tržních podmínkách a jistě levných cenách dovozové zeleniny a masa nemůže být pro zemědělce jistě lehké přežít. Každopádně zde v UK na zemědělce dbají a notně je dotují.

Harrogate je velice malebné. Centrum stojí na kopečku a pod ním se rozprostírá velice příjemný park. Architektura typicky anglická – domy jsou vesměs kamenné nebo alespoň obložené kamenem. Uličky se spoustou obchůdků, kavárniček a restaurací přímo vybízejí k procházkám. Ani se nedivím, že Harrogate bylo v nedávné anketě vyhlášeno jako čtvrté nejlepší místo k bydlení v Anglii. Na druhou stranu – turistům alespoň na první pohled nepřináší mnoho zajímavého. Dvě tři památky, park… Harrogate jistě stálo za návštěvu, ale myslím, že jednou stačilo.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka

Nejnověji ve fotoalbu:

Aneb co mi naposledy uvízlo v hledáčku :-)


Jiříkova mapa Velké Británie

Kousek níže najdete mapu, do které jsou zaznačena všechna místa, která jsem (zatím) v UK navštívil. Pro manipulaci s mapou použijte šipečky a značky "+" a "-" nebo otevřete mapu v plné velikosti kliknutím na odkaz dole.


Ukaž větší mapu!