Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

12.11.06

Adel

Adel je místo, kde bydlím. Městská část na severu Leeds, asi 6 mil od centra, tedy cca 20 minut autobusem (a více, pokud je zácpa, která vzniká v pozdějších odpoledních hodinách).



Adel [Edl] je typická anglická příměstská vilková čtvrť. Stojí zde v podstatě jen řadovky a samostatné vilky, ne vyšší, než jednopatrové. Velikostí bych Adel přirovnal +/- k Svinovu.

Kupodivu je tady, na tak malou čtvrť, dost zajímavostí k vidění – mimo jiné trosky vily z doby římského osídlení, kostelík z 12. století (St. John The Babtist Adel) s přilehlým starodávně vyhlížejícím hřbitovem, další dva kostely – jeden babtistický a jeden katolický opět s přilehlým, tentokrát velkým hřbitovem, Golden Acre Park – výborné místo pro relaxaci a procházky, kde je možné spatřit nevídané množství vodního ptactva včetně hus - a nakonec velké a docela hezké golfové hřiště.

Jinak vcelku už nic zajímavého – 2 hospody, čínské rychlé občerstvení, dobře zásobená vinotéka, pošta, obchod, kadeřnictví, kancelář právníka a ruční myčka aut. Toď vše.

Každopádně mne zarazil adelský věstník Adel Life, který zde vychází každý měsíc, který má podobu barevné brožury na křídovém papíře – a především množství kulturních akcí, které zde občané Adel víceméně svépomocí pořádají. Zdá se, že je zde naprosto běžné spolčovat se do nejrůznějších klubů a spolků – třeba divadelní kroužek S.T.A.R.S., The Adel Yorkshire Countrywomen`s Association, The Adel Association, Adel Friday Bridge Club, Adel Ladies Luncheon Club, Adel and District Horticultural Society a spousta dalších. Skončil jsem u písmene „A“.

Zdá se tedy, že občané Adel nejsou žádní suchaři, vesele se združují a komunikují – a to vše dobrovolně. Zkrátka – jiný kraj, jiný mrav.

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

hello, zajímavé zajímavé, hlavně s těmi sdruženími a spolky...tak mě napadlo jestli mají schůze a jestli je jedem člověk i třeba v deseti spolcích aby tam vůbec někdo byl.. a nebo to má návaznost na to, že kulturní akce může pořádat jenom sdružení??? to je ale asi jedno...chtěl jsem říct jenom to, že by se měl Jiříček asi taky co nejdříve přihlásit do nějakého spolku aby co nejvíce zapadl :-D

13 listopadu, 2006 09:07  
Anonymous Anonymní řekl...

Kromobyčejně trefný komentář, já si myslím, ale že se Jiříček bude sdružovat i mimo sdružení.:))

13 listopadu, 2006 13:05  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka

Nejnověji ve fotoalbu:

Aneb co mi naposledy uvízlo v hledáčku :-)


Jiříkova mapa Velké Británie

Kousek níže najdete mapu, do které jsou zaznačena všechna místa, která jsem (zatím) v UK navštívil. Pro manipulaci s mapou použijte šipečky a značky "+" a "-" nebo otevřete mapu v plné velikosti kliknutím na odkaz dole.


Ukaž větší mapu!