Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

6.7.07

Yorkshire Dales

Týden po návratu z Lake Districtu jsme se se sestrou a Editou vydali na poslední dvoudenní výlet před Skotskem do národního parku Yorkshire Dales, který se rozkládá na rozsáhlém území severozápadního Yorkshiru. Yorkshire Dales je mírnými kopečky zvlněná krasová oblast plná malebných údolí, s všudypřítomnými kamennými zídkami a samozřejmě ovcemi :-).

Vyrazili jsme v sobotu ráno vlakem z hlavního nádraží v Leeds do Skiptonu a následně malebného městečka Settlu s nádražím jako vystřiženým z pohádky. Ze Settlu jsme pokračovali mikrobusem do Ingletonu. Cestování netrvalo více, než dvě hodiny.

Z Ingletonu jsme vyrazili pěšky s batohy na zádech (pro sestru to byla vynikající průprava na Skotsko) po místní Ingleton Waterfall Trail, čili stezce kolem Ingletonských vodopádů. Lesní pěšina se klikatila divokým údolím a my sledovali zurčící a pěnící bystřinu, razící si svou cestu do údolí. Na stezce jsme shlédli několikero působivých vodopádů, celkovým rázem ne nepodobných Jánošíkovým Dierám ve slovenské Malé Fatře. Chvílemi nás obtěžovaly deštiové přeháňky, ale po absolvování dešťů v Lake Districtu jsme se jim mohli jen zasmát.

Po poledni jsme zblajzli oběd, opustili Waterfall Trail a vydali se vzhůru na hřeben nad údolím. Nahoře nás čekalo nejedno překvapení – podivné vymleté vápencové kamenné pole (škrapové pole, pro zasvěcené) a působivé, téměř učebnicové ukázky závrtů, stejně jako obří bludný balvan na hřebenu hory. Po krátké diskuzi jsme se shodli na tom, že je patrně mimozemského původu.

Z hřebenu jsme se spustili do údolí a zamířili k majestátnímu Ribbleheadskému Viaduktu, který je jedním z hlavních architektonických lákadel Yorkshire Dales a následně podél trati Carlisle – Settle do vesničky Hortonu. Po chvíli kufrování podél řeky jsme nakonec našli kemp, postavili stan a shltli vydatnou večeři. I když jsem byl unavený a zralý na zalehnutí do spacáku, v průbehu dne jsem použil všechny síly, abych holky přesvědčil k návštěvě pořádné yorkshirské hospůdky a protože jsem to měl slíbeno, nemohl jsem se vytouženého piva vzdát, aby mé přesvědčovací úsilí nevyšlo vniveč.

Ráno jsme sbalili a vyrazili údolím směrem do Settlu. Cestu jsme si zkrátili přechodem hřebenu nad západní stranou údolí a oběd snědli v malebném zákrutu řeky u Stainfordského mostu. Do Settlu jsme dorazili překvapivě brzy a i když mne holky přesvědčovaly, že už jsme v cíli naší výpravy, já tomu nemohl uvěřit, dokud jsem neuviděl ceduli Settle.

Ze Settlu jsme chytili nejbližší vlak do Leeds, rozloučili se s Editou, která pokračovala do Sheffieldu a vyrazili domů do Bramley.

Štítky: , ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka

Nejnověji ve fotoalbu:

Aneb co mi naposledy uvízlo v hledáčku :-)


Jiříkova mapa Velké Británie

Kousek níže najdete mapu, do které jsou zaznačena všechna místa, která jsem (zatím) v UK navštívil. Pro manipulaci s mapou použijte šipečky a značky "+" a "-" nebo otevřete mapu v plné velikosti kliknutím na odkaz dole.


Ukaž větší mapu!