Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

Jirka Jeřábek: Deník mladého muže

Designér on the road aneb převážně o mých poznatcích z Leeds / Yorkshiru / Anglie / UK.

27.2.07

Pár postřehů o britské společnosti

Je fakt, že v Anglii zatím nejsem dlouho, ale přesto se mi podařilo pochytit pár postřehů, které charakterizují britskou společnost. Nebo spíše tu yorskhirskou, která se, alespoň podle zdejších seveřanů, značně liší od společnosti a povahy těch na jihu, převážně v Londýně.

Život v relativním blahobytu
Britové žijí v blahobytu. Samozřejmě ne všichni, ale na české poměry se mají vcelku dobře i ti chudí. Když víte, kde nakoupit, seženete opravdu hezké a kvalitní oblečení levněji, než v ČR, elektroniku za stejné ceny, jako u nás. Jistě, alkohol, cigarety, jídlo v restauraci a podobně – je zde dražší, než u nás. Ale v podstatě jsou ceny srovnatelné. Potom si stačí uvědomit, že minimální hrubá mzda na hodinu je přibližně 5 liber a rázem je jasné, že Brit pořídí za svou minimální mzdu daleko větší užitek, než Čech.

Britové jsou ale na tento blahobyt zvyklí, není to pro ně nic nového a žijí v něm již řadu generací. Jsou zvyklí se obklopovat kvalitními věcmi a jsou spořiví. Ne skrblíci, ale váží si svého majetku, zacházejí s ním obezřetně a nerozhazují peníze nesmyslně.

Netvrdím, že zde nenaleznete jedince, kteří si hodnoty majetku neváží, ale jsou to spíše výjimky potvrzující pravidlo. Takže na Britech dlouhodobý blahobyt nezanechal žádnou morální újmu.

Kultura bydlení
Oproti České Republice je zde významně rozvinutější kultura bydlení. V Ostravě jsem vždy bydlel v paneláku a nyní skutečně doceňuji všechny výhody, které poskytuje rodinný domek. Počínaje soukromím a zahradou konče.
Britové v Yorkshiru bydlí převážně v rodinných domcích. Leeds je relativně velké město, má 750 tisíc obyvatel. Opravdu jsem se snažil a dosud jsem v Leeds napočítal asi 8 paneláků. Když pominu zástavbu v centru, kde beztak spíše sídlí firmy – zbytek města jsou vilové čtvrti.

Taková obří vilová čtvrť také nevypadá na pohled nějak úchvatně, je to v podstatě jiný druh sídliště. Ale rozdíl je patrný na první pohled. V ulicích je spousta zeleně, domy mají zahrádky… Vše vypadá daleko lidštěji, než třeba Dubina.

Uvědomělost
Britové jsou uvědomělí, nebo se tak alespoň tváří. Ekologie, alternativní zdroje energie, recyklace surovin, uskladňování odpadu, úspora energie a podobně jsou témata, která jsou zde na pořadu dne daleko častěji, než jak jsem byl zvyklý z ČR.
Lidé se snaží třídit odpad, objevují se pokusy o energetickou úsporu. Britové obzvlášť vážně berou otázku globálního oteplování. Možná proto, že jsou na ostrově – to by jim tání ledovců příliš neprospělo.

Angažovanost
Už kdysi v článku o Adel jsem mluvil o tom, že každý správný Brit je členem nějakého spolku či sdružení. Ať jde o golfový nebo kriketový klub, klub háčkování a pletení, spolek ochránců nevímčeho a podobně. Britové se přirozeně a rádi spolčují do sdružení, kde provozují různé, vesměs kreativní, aktivity.

S tím je spojeno množství kurzů, které jsou zde k dispozici. V každé, alespoň trochu větší díře, naleznete cosi vzdáleně podobné kulturnímu domu (kulturní centrum by se dalo říct taky, ale kulturní dům je prostě fajn) – kde se pořádají spousty nejrůznějších kurzů – výtvarné kurzy, hudební, jazykové… Briti se zkrátka rádi druží a vzdělávají.

Štědrost
Přispívat na charitativní projekty, posílat peníze těm, kteří je potřebují a podporovat dokáží Britové velmi dobře. Tvrzení, že dávají, protože mají dost, rozhodně neuspěje. Dávají, protože ví, že je to potřebné a pomůžou těm, kteří potřebují pomoc více, než oni sami. Nemyslím, že tato ctnost vychází z blahobytu země nebo obyvatel. Prostě to mají v povaze.

Duchovní život
Tohle jsem si nechal nakonec, protože je to velký rozdíl oproti společnosti v ČR. Nebo možná ne ten největší, ale asi ten nejdůležitější, co do kvality života.
Britové jsou totiž daleko duchovnější. Ať již hovoříme o církvích křesťanských (kterých je zde nepřeberná škála), hinduistech, buddhistech a muslimech (což jsou často přistěhovalci) nebo o nejrůznějších spolcích, duchovních diskuzních kroužcích a klubech, nadacích charitách a podobně.
Netvrdím, že všichni Britové jsou věřící, to zdaleka ne. Ovšem duchovní potravy zde průměrný Brit pozře podstatně více, než průměrný Čech.

Štítky:

Komentáře: 12:

Anonymous Anonymní řekl...

Má velká poklona,pekna socsonda do zivota Britu,lepsis se,Jiriku, jenom s tim duchovnim zivotem - oni nemaji za sebou takove veci jako inkvizice, pobelohorské obdobi,tricetiletou valku a samozrejme komouse, akorat Henryho VIII.

01 března, 2007 06:28  
Blogger Jiri Jerabek řekl...

Nejsem si jist, jestli inkvizice (u nas zase tolik neinkvizitorovali - jako treba Torquemado ve Spanelsku), pobelohorska doba a 30 leta valka muze za upadek duchovniho zivota u nas... Rekl bych, ze podobne udalosti by mely narod spise zocelit (jako tomu byva u jednotlivce).

Komuniste, to je ovsem vec jina, tam, rekl bych, narod likvidoval sam sebe. Takze na tom samozrejme neco bude.

Inu doufam, ze se to u nas zlepsi.

01 března, 2007 17:39  
Anonymous Anonymní řekl...

To je podle me hodne hodne diskutabilni, pardon s tou inkvizici, sekla jsem se-myslela jsem carodejnicke procesy.Nevim jak muze jednotlivce,potazmo i narod zocelit vyvrazdovani se a zbidacovani ve jmenu boha, nucena rekatolizace naroda atd, kdy se vlastne katolicismus jako statni nabozenstvi tahlo vlastne az do doby prvni republiky. Likvidoval sam sebe? Velmi pausalni.

02 března, 2007 10:18  
Blogger Jiri Jerabek řekl...

Ja bych nepsal duchovno = katolicizmus.

Protoze treba prave Anglicky katolicizmus byl uspesne "reanglikanovan" a katolici jsou tady proto v mensine, stejne jako u nas treba Husiti.
Ale pres to tady maji nabozenske smery podstatne vyssi zastoupeni v zivote lidi, nez u nas.

Nebo treba Irsko - tam se o "reanglikovani" katoliku taky pokouseli - ovsem v tomto pripade neuspesne.

Jeste bych podotkl, ze ceska rekatolizace nasledovala po reformaci. A jestli reformace probihala pouze cestou zdola (od lidu) a rekatolizace shora (od autorit) nedovedu podle učebnic z minulého století dost objektivně posoudit.

02 března, 2007 11:09  
Anonymous Anonymní řekl...

Stale více mě překvapuješ. Rekatolizace vznikla po reformaci a od lidu a česká?Podle mého názoru nucený příklon k jednomu vyznání musí omezit ostatní. Jistě, že duchovno se katolické víře nerovná, ale u nás ho bohužel dost ovlivnila, jak ponechávám na úvaze každého. A učebnice minulého století neznamenají jenom ty komunistické, jestli narážíš na ně.

05 března, 2007 14:35  
Blogger Jiri Jerabek řekl...

Hm, myslim, ze si uplne nerozumime. Tedy - rozumime tem slovum, ale kazdy z nas mluvi o jine podstate, kterou za temi slovy vidi, to by asi spis bylo na diskuzi z ci do oci:-)

Nuceny priklon k jednomu vyznani jiste za sebou nejake znamky zanecha. Na lidech, kterym je ten priklon vnucen. Domnivam se, ze generace ovlivnene rekatolizaci to maji uz davno "za sebou."

Takze za to patrne muzou komunisti. Zni to jiste silene, protoze posledni dobou komunisti "muzou za vsechno," coz samozrejme neni pravda. Ale rekl bych, ze se na dnesni neduchovnosti Cechu nejvice podepsal minuly rezim. A vsadim se, ze az budeme mit kolem 70 let, tak mladsi generace Cechu budou mnohem duchovnejsi, nez ty dnesni.

06 března, 2007 13:11  
Anonymous Anonymní řekl...

Kdybys byl v Cechach,tak bys vedel,ze se tu ted vede velka diskuse o vraceni svateho Vita statu a lidi vidi, samozrejme ne vsichni, v cirkvi kreckovatele majetku a spousta v diskusich na netu i v radiu pripomina,co tu delala driv,nazor na cirkev dejinne souvislosti tady jiste ovlivnily, samozrejme, ze si nemuzem rozumet. Ja jsem ti chtela v prvni prispevku jen naznacit, co PODLE ME ovlivnuje duchovni zivot v Cechach pri pominuti takovych veci jako je stres v praci, konzumni zpusob zivota apod.

06 března, 2007 19:19  
Blogger Jiri Jerabek řekl...

Jo, kauzu s katedralou sleduju. Jsem zvedav, jak to dopadne. Mam na to samozrejme jednoznacny nazor :o)

Jasne, vsak o tom je nas dialog - stridame teze a anititeze a myslim, ze jsme dokonce dosli k synteze :-) Tedy, ze v nasi historii je hromada udalosti, ktere ovlivnuji nahlizeni Cechu na cirkev. Bohuzel negativne, lec to je uz dalsi kapitola.

Kazdopadne diky z podnetne myslenky!

07 března, 2007 15:57  
Anonymous Anonymní řekl...

Stejně si myslím: "Všude dobře, doma nejlépe". Zdraví m.

07 března, 2007 21:08  
Blogger Kity řekl...

Nemohla jsem si neprecist vasi dlouhou a podnetnou diskusi, ale v mnohem musim souhlasit s Jirikem i nesouhlasit s anonymem... Rekatolizace nasledovala po reformaci, to je nepopiratelny fakt! Nejlepsi variantou teto teze by mohlo byt tvrzeni, ze rekatolizace byla dusledkem reformace... A z pohledu religionistky zcela jiste nemela a ani nemuze mit vliv na religiozitu soucasnych Cechu, to spise prave ono obdobi komunismu... Tato otazka je i presto sporna, neb pokud plati heslo: "Co Te nezabije, to te posili!", melo by to byt s religiozitou v dnesni Ceske republice prave naopak.... Diskutovat by se o tom dalo sahodlouze... Papa

12 března, 2007 13:44  
Blogger Jiri Jerabek řekl...

To se nám ta diskuze hezky rozjela! Parada, tak se mi to libi! Aspon vidim, ze to tady nekdo cte;-)

Kazdopadne vsem dekuji za nazory. Rekl bych, ze se ty priciny neduchovnosti Cechu nedaji moc pausalizovat, i kdyz do jiste miry...

Na druhou stranu jsem si jisty, ze generece Cechu, kterym je mene, nez 20 let, se prave velmi usilovne duchovne hledaji, staci zapatrat po netu po webech podobnych nactiletych, sem tam prohlednout nejakou diskuzi... Drive jsem nad tim maval rukou a rikal, ze to jsou blazniva decka. A dnes mam pocit, ze se snazi najit neco, co jim chybi a ubiraji se cestou necestou, protoze tady byly duchovni tradice silne pretrzeny.

Tak jsem zvedav, co z toho v busoucnu bude:o)

P.S.: Komentujte, diskutujte, je to super!

12 března, 2007 20:15  
Anonymous Anonymní řekl...

Ahoj všichni čtenáři, ač jsem si říkala, že Jirkův příspěvek tuhle diskusi krásně uzavřel, tak mi to nedá a zareaguji na předposlední komentář s tím, že u nás nešlo při protireformaci pouze jako o důsledek reformace, alébrž i o jistý boj o moc. Ale jistě připouštím své nepřesné vyjádření o vlivu dějin na současné čechy, ale je nesporný fakt, že ovlivnily negativně vnímání církve u nás a možná i dnešní veledůraz na uplatňování jejích majetkových práv. A ono to nejde přehánět ani s heslem, co Tě nezabije, to Tě posílí, neplatí všude a u všech stejně.

15 března, 2007 12:26  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka

Nejnověji ve fotoalbu:

Aneb co mi naposledy uvízlo v hledáčku :-)


Jiříkova mapa Velké Británie

Kousek níže najdete mapu, do které jsou zaznačena všechna místa, která jsem (zatím) v UK navštívil. Pro manipulaci s mapou použijte šipečky a značky "+" a "-" nebo otevřete mapu v plné velikosti kliknutím na odkaz dole.


Ukaž větší mapu!